
Vegetariánské risotto
Krémové rizoto s orestovanou zeleninou a parmezánem z kešu oříšků.
Ingredience
- 3 lžíce řepkový olej
- 2 červená cibule střední
- 2 stroužky česnek
- 1 hrnek rýže Arborio
- 1/4 hrnku bílé víno suché
- 1/3 hrnku hrášek
- 1/4 brokolice
- 1/2 červená paprika
- 1/2 hrnku fazolky zelené
- 100 g kešu
- 3 lžíce lahůdkové droždí
- 1/2 lžička sůl
- 1/2 lžička sušený česnek
- 2 špetky černý pepř mletý
- 2 kostičky zeleninový bujón
- petržel listy
Postup
- Nejdříve si rozpustíme bujón ve vroucí vodě. Pokud máme už připravený vývar, jen ho zahřejeme.
- Nakrájíme si papriku na proužky, brokolici na malé růžičky a spolu s fazolkami a hráškem smažíme na oleji asi 5 minut. Dochutíme solí a černým pepřem a odložíme, budeme je potřebovat později.
- Vedle si na řepkovém ojeli orestujeme cibuli a česnek nakrájený na drobno. Přidáme rýži a restujeme asi 2 minuty, občas zamícháme.
- Přidáme bílé víno (místo vína lze použít více vývaru) a vše spolu zamícháme. Nastavíme si střední plamen, směs by se neměla vařit, jen lehce probublávat. Až rýže tekutinu absorbuje, přidáme jednu naběračku teplého zeleninového vývaru a spolu vše mícháme, dokud rýže vývar opět nevsákne. Tento postup opakujeme (cca 20 minut), vždy přidáváme po jedné naběračce vývaru.
- Poté dáme rýži pryč z plamene, osolíme a opepříme.
- Na parmezán si rozmixujeme kešu, lahůdkové droždí, sušený česnek a půl lžičky soli. 2/3 zamícháme k rýži a zbytkem si rizoto posypeme. To samé se zeleninou, většinu smícháme s rýži, ale necháme si něco na ozdobení.
- Když jsme spokojeni s chutí, můžeme servírovat :). Kromě "sýru" a zeleniny ještě dozdobíme čerstvou petrželkou.