
Vegetariánské špenátové celozrnné lasagne
Trochu méně tradiční lasagne, které mají náplň jak rajčatovou s žampiony, tak špěnátovou s tofu. Zaručeně zasytí a díky tomu, že jsou celoznné, obsahují více vlákniny a bílkovin. Už od dětství patří lasagne mezi mé nejoblíbenější jídla. Můžu je i studené a zvládla bych sníst celý pekáč. 😀
Ingredience
- 2 cibule střední
- 2 stroužky česnek
- 3 lžíce řepkový olej
- 300 g žampiony mražené
- 2 rajčatový protlak
- 1 lžička bazalka sušená
- 1 lžička oregano sušené
- 1/2 lžičky tymián sušený
- 1 špetka pepř mletý
- 1 lžička sůl
- 250 g špenát mražený
- 100 ml sojové mléko
- 4 lžíce lahůdkové droždí
- 350 g bílé tofu
- 2/3 lžička sušený česnek
- 1 lasagne celozrnné
- 65 g vegan sýr nastrouhaný nebo nakrájený
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
- Na řepkovém oleji restujeme na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Po chvíli přidáme i žampiony. Když už mají zlatavou barvu, přidáme na pánev 2 rajčatové protlaky společně s oregánem (1/2 lžičky), bazalkou (1/2 lžičky), tymiánem (1/2 lžičky) a pepřem (špetka). Necháme směs asi 10 minut probublávat, podle potřeby můžeme přidat vodu. Nakonec dosolíme dle chuti.
- Do mixéru (lze i rozmačkat, ale já chtěla směs hodně hladkou) dáme tofu, rozmražený špenát, lahůdkové droždí, sušený česnek, sojové mléko, sůl, pepř (špetku) a bazalku s oreganem po půl lžičce. Mixujeme asi minutu.
- Do hranatého pekáčku střídavě pokládáme rajčatovou směs, lasagne a špenátovou směs. Až budeme mít poslední vrstvu lasagní, potřeme je zbytkem rajčatové směsi a dáme péct na 190°C.
- Po 45 minutách pečení je posypeme sýrem a pečeme ještě 10-15 minut.
- Než je rozkrájíme, počkáme alespoň 15 minut, než trochu ztuhnou :). Můžeme dozdobit třeba čerstvou bazalkou.Dobrou chuť!