Recept na vegetariánskou svíčkovou

Recept na vegetariánskou svíčkovou
Musím říct, že moje „pratchyně“ byla skvělá kuchařka. Dnes už nežije a já jí vzdávám hold tímto receptem. Její svíčková byla neodolatelná. Žluťoučká až nahnědlá s „divokým“ aroma. Plná sladké smetany a lehce nakyslá. Vyvážené chutě. Ale jak toho docílit, když maso prostě jíst nehodlám? Vzdát se této libé pochoutky? Ani náhodou. Recept jsem upravila. A tady je. Ale upozorňuji, není to žádná rychlovka.
Ingredience
- 300 g Mrkev
- 300 g Petržel
- 200 g Celer
- 2 ks Cibule (střední)
- 150 g Máslo
- 1 ks Uzené tofu
- 2 balíčky Seitan natural
- 2-3 lžíce Sojová omáčka
- 5 kuliček Jalovec
- 5 kuliček Nové koření
- 2 ks Bobkový list
- 5 kuliček Pepř
- 200 ml Sladká smetana
- Sůl
- Jablečný ocet
- Sirup z agáve (Na doslazení)
- 2-3 lžičky Hladká špaldová mouka (nebo lžíce ku-zu)
Postup
- Pokrájíme půlku to-fu na nudličky. Hrudku seitanu položíme na prkénko a několikrát prořízneme menším nožíkem skrz. Do otvorů vtlačíme proužky to-fu. Otvory necháme pootevřené.
- Zeleninu nakrájíme na kostičky.
- V kastrolku rozpustíme máslo, nebo ohřejeme olej, a nasypeme do něj koření, aby se rozvonělo a ovonělo tuk.
- Pekáč vymažeme máslem, nebo olejem a narovnáme do něj zeleninu. Do zeleniny přidáme asi na čtyři kostky rozkrájenou druhou polovinu uzeného tofu.
- Mezi zeleninu položíme „špikovaný“ seitan.
- Osolíme a pokapeme sójovou omáčkou.
- Poté poléváme máslem či olejem, tak, aby se dostal tuk i do otvorů v seitanu. Polévejte tak dlouho, dokud vše, tedy i zelenina, není obaleno tukem. Koření můžete předem vyjmout a přidat do zeleniny zpátky při pečení v gázovém balíčku (ušetří Vám to námahu při závěrečné práci). Já ho nechávm vollně a pak ho vybírám pěkně ručně.
- Necháme marinovat 2 hodiny nebo přes noc. Jak kdo má čas.
- Druhý den nebo za dvě hodiny podlijte zeleninu se seitanem vodou, nebo vývarem. Dejte péct na 200 stupňů Celsia do vyhřáté trouby. Pokud chcete omáčku hnědo-žlutě vybarvenou, nechejte zeleninu jemně připéct do hněda. Seitan a tofu občas polévejte šťávou! Asi po půl hodině vytáhněte pekáček z trouby.
- Vyjměte seitan a vytáhněte všechno koření. Měkkou zeleninu přendejte z pekáčku do hrnce a s ní i volné kostky to-fu. Tyčovým mixérem rozmixujte na co nejhladší kašičku.
- Přidejte sladkou smetanu. Omáčka je už hustá, ale pokud ji chcete nastavit, pak ve vodě či ve smetaně rozmíchejte do hladka 2-3 lžíce hladké špaldové mouky a pomalu nalijte do omáčky a míchejte. Mouka se pak musí vařit alespoň 15 minut. Zdravější je rozmíchat lžíci ku-zu ve vodě a místo mouky zahustit vodou s ku-zu. A to je uvařené hned.
- Podle chuti pak dodáme trochu jablečného nebo balzamikového bílého octa, sirup z agáve či sůl.
- Nakrájejte seitan na plátky, položte na talíř, zalijte omáčkou, přidejte karlovarský, nebo houskový knedlík a ozdobte citrónem a sladko-kyselým džemem, nejlépe brusinkovým, nebo rybízovým. A pak už se pochlubte tímto slavnostním obědem rodince, nebo přátelům.