Obchod se zdravou výživou, drogerií a kosmetikou

Obchod se zdravou výživou, drogerií a kosmetikou

Recept na vegetariánskou svíčkovou

Musím říct, že moje „pratchyně“  byla skvělá kuchařka. Dnes už nežije a já jí vzdávám hold tímto receptem. Její svíčková byla neodolatelná. Žluťoučká až nahnědlá s „divokým“ aroma. Plná sladké smetany a lehce nakyslá. Vyvážené chutě. Ale jak toho docílit, když maso prostě jíst nehodlám? Vzdát se této libé pochoutky? Ani náhodou. Recept jsem upravila. A tady je. Ale upozorňuji, není to žádná rychlovka.  
Doba přípravy 40 mins
Doba vaření 1 hr 30 mins
Celková doba 2 hrs 10 mins
Porce 4 porce

Ingredience
  

Postup
 

  • Pokrájíme půlku to-fu na nudličky. Hrudku seitanu položíme na prkénko a několikrát prořízneme menším nožíkem skrz. Do otvorů vtlačíme proužky to-fu. Otvory necháme pootevřené. 
  • Zeleninu nakrájíme na kostičky.  
  • V kastrolku rozpustíme máslo, nebo ohřejeme olej, a nasypeme do něj koření, aby se rozvonělo a ovonělo tuk. 
  • Pekáč vymažeme máslem, nebo olejem a narovnáme do něj zeleninu. Do zeleniny přidáme asi na čtyři kostky rozkrájenou druhou polovinu uzeného tofu.  
  • Mezi zeleninu položíme „špikovaný“ seitan. 
  • Osolíme a pokapeme sójovou omáčkou.  
  • Poté poléváme máslem či olejem, tak, aby se dostal tuk i do otvorů v seitanu.  Polévejte tak dlouho, dokud vše, tedy i zelenina, není obaleno tukem. Koření můžete předem vyjmout a přidat do zeleniny zpátky při pečení v gázovém balíčku (ušetří Vám to námahu při závěrečné práci). Já ho nechávm vollně a pak ho vybírám pěkně ručně. 
  • Necháme marinovat 2 hodiny nebo přes noc. Jak kdo má čas.  
  • Druhý den nebo za dvě hodiny podlijte zeleninu se seitanem vodou, nebo vývarem. Dejte péct na 200 stupňů Celsia do vyhřáté trouby. Pokud chcete omáčku hnědo-žlutě vybarvenou, nechejte zeleninu jemně připéct do hněda.  Seitan a tofu občas polévejte šťávou!  Asi po půl hodině vytáhněte pekáček z trouby. 
  • Vyjměte seitan a vytáhněte všechno koření. Měkkou zeleninu přendejte z pekáčku do hrnce a s ní i volné kostky to-fu. Tyčovým mixérem rozmixujte na co nejhladší kašičku.  
  • Přidejte sladkou smetanu. Omáčka je už hustá, ale pokud ji chcete nastavit, pak ve vodě či ve smetaně rozmíchejte do hladka 2-3 lžíce hladké špaldové mouky a pomalu nalijte do omáčky a míchejte. Mouka se pak musí vařit alespoň 15 minut. Zdravější je rozmíchat lžíci ku-zu ve vodě a místo mouky zahustit vodou s ku-zu. A to je uvařené hned. 
  • Podle chuti pak dodáme trochu jablečného nebo balzamikového bílého octa, sirup z agáve či sůl.  
  • Nakrájejte seitan na plátky, položte na talíř, zalijte omáčkou, přidejte karlovarský, nebo houskový knedlík a ozdobte citrónem a sladko-kyselým džemem, nejlépe brusinkovým, nebo rybízovým. A pak už se pochlubte tímto slavnostním obědem rodince, nebo přátelům.